Литературен форум  

Брой 16 (500), 23.04.2002 - 29.04.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Мария Станкова

Кой уби българската култура?

Криминално разследване

Продължение от бр. 15 

Какво излезе от строго поверителните и секретни документи? Защо изведнъж на някой му щукна да сменя имената на турците и циганите в България?

Първо искам да кажа, че целият период от 1977 до 1986 г. го няма. Има го в съдържанието, но го няма в архива. Питах къде са отишли тези години, но и в архива не знаят. Може нещо да са се изселили...

Второ, че в политиката на партията има някакъв резон, но цялата работа е оплескана отново от натегачеството на средните кадри.

През осемдесетте години в България се чувства недостиг на работна ръка. Българите искат да са чиновници. (Те затова и учат. Извадките на КК за образованието показват, че на 100 човека българи, 26 са висшисти, 57 са със средно образование и сметнете колко остават бачкатори.) Не стига, че искат да са чиновници, ами не се и размножават! Чиновниците слушат сръбска и турска музика, когато се напият, и не се сещат за българската! Турците си слушат маанета, а циганите кючекират - държат си на културата! Множат се! След петдесет години ще ни превъзхождат по брой! Ще бъдем малцинство в собствената си държава!

Да се вземат мерки! Да се сменят имената им и за няколко години те ще бъдат безопасни мургави българи.

Добре. Това не се е правило само в България. Няма да изненадаме света с нищо. Но! Да вземе средният кадър и да реши да преизпълни плана, както си му е навик. Вместо за няколко години - за няколко месеца! Никой нищо не е предполагал. Много от мюсюлманите са смятали, че искат да ги горят в газови камери, а други са се страхували, че ще ги изпратят в лагери. Настъпва паника. Самоубиват се хора! Тези с по-здрава психика са хукнали да бягат в Турция, като са зарязали всичко. Това си е ужас. Паниката е лош съветник. Паникьосали са се и средните кадри! Стана тя каквато стана! Обаче, в суматохата и докато се разбере кой крив, кой - прав, на един среден кадър му се доревва къщата на съседа-българомохамеданин. За без пари! Че що не?! Започва далаверата със земята и имотите на изселниците. Сега вече нещата излизат от контрол и въпросът си става политически, а "възродителният процес" - тема. Стане ли едно нещо тема, значи е много, много зле.

1982 г. (Само този доклад се откри от периода, който поисках 1977 - 1986 г.)

Г. Джагаров - поверителен доклад - "Духовните ценности като фактор за по-нататъшното укрепване на вътрешно националното единство".

Ще се спра само на задачите пред науката, образованието, културата и изкуствата. (Нямам представа кой е пишел докладите на лидерите, но сякаш е бил един и същи човек. За каквото и да става въпрос - еднакви доклади чета. Скучни и натруфени, дълги, приспивно уморителни.) Затова ще ви предлагам само извадки. Другото го има във вестниците. А всичко, което четем във вестниците, изобщо няма нищо общо с това, което става.

- Да се създаде център за национални изследвания и прогнози (още набъбва средният кадър)

- етнически речник на България;

- единен речник на имената на българските граждани;

- да се отстрани от учебниците всичко, което противоречи на настоящия документ;

- в часовете по физическо възпитание да се разучават български хора и ръченици и да се пеят български народни песни;

- да се създадат художествени творби (романи, пиеси, филми, телевизионни и радиопредавания, картини, скулптури, музика и др.) с нужното идейно звучене;

- да се изпращат творците сред колективите;

- да се изнасят редовно съобщения за трагични последици от увлеченията по националистическата, антибългарската, антикомунистическата и антисъветската пропаганда;

- да останат на работа само тези кадри, които имат здраво отношение по въпросите за националното единство.

Сетиха се за българската култура!

Годината е 1986.

Възродителният процес е извършен както си трябва - вместо за три години, за три месеца /примерно/ и вместо всичко да се уталожи, паниката продължава. Имам цяла тетрадка с извадки от документи, но не си струва да се занимаваме с тях. Само едно е ясно в тази бъркотия: излизат на бял свят неща, които не са за приказване. Излиза, че в селата с турско население е нямало ток и вода и дайте сега да им го пуснем. Излиза, че децата са били неграмотни. Излиза, че и лекарска помощ не са имали.

Всички средни кадри са изпратени по места да следят обстановката и да докладват. Много доклади. Всичко е под контрол.

През 1987 г. Траян Радев - син на Симеон Радев пише лично писмо до др. Г. Йорданов, като моли то да бъде докладвано на Т. Живков.

Цели три години Траян Радев се е колебал дали да пише или да не пише. Накрая се решил. И какво писал? Вече известното плюс, че:

- мюсюлманството води до психокултурни изменения в народа и към исторически залез на нацията.

- не могат ли да се изселят всички мохамедани и тези със смесените имена тихо и мирно, защото смяната на имената не решава проблема. /Минчо Грозданов - Мюмюн - строител в Стражица - не крие, че е турчин и спазва байрама/.

Един от най-симпатичните доклади е на Любомир Левчев. В него се казва, че хората от с. Венец имат чувство за хумор. Имат и толкова много пари, че не знаят какво да ги правят. В това село Радио София не се чува, но се чува Радио Анкара, а селото е по-близко до София. На българска сватба друсат най-вулгарен кючек, който е забранен за българите мохамедани.

От този момент нататък започва истинското доносничене. Сигнали и жалби. Двустранни. Българи и турци не могат да се понасят. Между всичките доноси има и едно истинско писмо:

Семейство Николай и Щиляна Велеви /със сменени имена/ от Кърджали молят!!! да останат да живеят в собственото си жилище, като са съгласни да плащат наем на новите собственици. /Три пъти го четох/

Накарали са ги да си продадат къщата, за да им се издадат задгранични паспорти. Те, обаче, не са заминали никъде! Не са напускали работа! Не са напускали и къщата си! Тя е била продадена от ДСК като залог.

Тази молба е парафирана от Начо Папазов. "Не бива да предизвикваме осите /или масите. Не можах да разчета добре/ И без това си създадохме не малко трудности. Това е моето мнение."

Дано на тези хора са им оставили поне собствената къща под наем.

Следва

Българската литература

© 2002 Литературен форум