Литературен форум  

Брой 18 (502), 7.05.2002 - 13.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Кой кой е

 

Николай Василев:

Бивш член на БКП, баща му е офицер от Военното контраразузнаване, командвал българо-съветска ескадра.

 

Милен Велчев:

Баща му е бивша номенклатура от "Балкан", според слуховете притежаващ имот(и) в ЮАР. Брат му е зет на Стенмарк - някогашен член на Политбюро и дясна ръка на Огнян Дойнов.

 

Лидия Шулева:

Работила години наред с Мултигруп.

 

Георги Петканов:

Проф Георги Петканов е от юридическия факултет на СУ, председател на Общото събрание на университета към 1999 година, когато е избран за ректор Боян Биолчев. Участвал е в създаването на частна английска езикова гимназия ПРОФ. ИВАН АПОСТОЛОВ (защо пък да не?).

 

Получихме следното писмо:

 

"Била съм студентка на Петканов. Беше декан на факултета, когато постъпих в него през 1991 година. Естествено бил е партиец преди 10-и ноември 1989 г., а си спомням, че на лекции казваше, че е може би единственият, който не се страхува да си признае, че е бил агент на Шесто управление на ДС.

 

Атанас Тилев (агент Румянцев):

Шеф на "Дару финанс", бивш собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит, от 1997 в чужбина.

Симеон II е получавал хонорари и заплата от фирми с участието на банкера, известен у нас, че дължи на Банката за земеделски кредит 50 милиона долара. Банката се свързва с кръга "Орион" от времето на Жан Виденов. Самият Тилев пише, че Симеон II е консултирал концерна ТАМПЕЛА, където е работил. Атанас Тилев е роден в Стара Загора. Баща му е бил окръжен прокурор. Завършил е немската гимназия в Ловеч. Близък приятел на Бриго Аспарухов, който според запознати е унищожил досието му на агент на Шесто управление. През 1981 г. немският вестник "Велт ам зонтаг" пише за Тилев, че е "живият микрофон на КГБ". Тилев е бил преводач на Тодор Живков. По-късно се жени за Кукка Мария, дъщеря на министъра на външните работи на Финландия д-р Кариялайнен.

 

Максим Димов

Фирмите, свързани с Максим Димов и Иво Георгиев (собственици на Елитбанк): ИНТЕРСЪРВ БЪЛГАРИЯ ООД "Макском" ООД, Валчин Гаров, Огнян Палавеев, МАКСКОМ ООД Милко Стоянов, Иво Георгиев, ДФ "Група за алтернативна координация", БЛЯК СИЙ ШИПИНГ АД Иво Георгиев, Пламен Георгиев, Борислав Гуцанов, Атанас Йонков, МАКСКОМ ФБК ООД Иво Георгиев, Румен Нанов, Румен Войнов, Милко Стоянов, Татяна Милева, ЮНИОН КАР ООД Иво Георгиев, Светлозар Сяров, Стоян Бакалов, Максом-холд, имат общо задължения към Елитбанк Общо 23 049.64 лв, според справка в доклада на Николай Добрев за банковата система, октомври 1996 г. В по-ново време името му се свързва с инвестиционния посредник Хеджър и с няколко скандала около пререгистрацията на бившата Ортодоксална банка в Нефтинвест банк, която понастоящем се контролира от Юкос петролеум и е в близки бизнесотношения с екстрадирания Майкъл Чорни. В последно време името на Максим Димов бе замесено и в скандал в оръжейната търговия по сделка за доставка на оръжие в Йемен. Посредникът по сделката "Окима интертаймън", е регистрирана в Никозия, Кипър, е представила фалшиви сертификати.

 

http://www.anti-tzar.hit.bg/imena/maksimdimov.html

Българската литература

© 2002 Литературен форум