Литературен форум  

Брой 18 (502), 7.05.2002 - 13.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Малко селце на брега на Дунава

 

Повечето жители са безработни, а недалеч са останките от един от най-големите концентрационни лагери от комунистическо време. Строежът на атомната електроцентрала е спрян от 1990 година. Причините се крият в хроничния недостиг на средства и в протестите на природозащитниците. Сега обаче за жителите на Белене се пробужда надеждата.

От трета зала на двореца на културата в София телевизията предава превръщането на Националното движение Симеон Втори в политическа партия. Единодушно избраният партиен ръководител, бившият цар Симеон Сакскобургготски при това обявява довършването на атомната електроцентрала в Белене. По този начин България иска да осигури независимостта си в задоволяване на енергийните си нужди и позицията си на един от най-големите доставчици на електроенергия на Балканите.

Бившият монарх заявява, че България ще спази договорите с ЕС, но също така няма да измени на собствените си енергийни интереси. Във връзка с финансирането той заяви, че през идните три години България ще получи за изграждане на инфраструктурата около един милиард евро, една трета от които ще са от европейски средства.

Премиерът остави открит въпроса дали от тях ще бъде довършена и атомната електроцентрала в Белене. Енергийният министър Милко Ковачев пледира за частно финансиране. По думите му голям интерес вече са проявили фирми от САЩ, Канада, Европа и Русия. За проекта Белене ще са необходими около един милиард долара. Сериозни възражения обаче изразиха медии и специалисти. Миналата година български специалисти изчислиха, че само един реакторен блок ще струва около един милиард и 360 милиона долара. Мария Андреева посочи, че за Белене все още въобще няма лицензи, а за да се получат, ще трябват поне пет години. Така електроцентралата може да влезе в експлоатация най-рано през 2009 година. Бившият ръководител на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов подчерта, че без държавни гаранции Белене не може да се финансира, а така външният дълг на страната ще нарасне още повече.

Ново място на действието - нагоре по Дунав, към триъгълника, където се срещат границите на България, Румъния и Сърбия. Там няколко хиляди души отново и отново демонстрират срещу заплануваното за края на годината закриване на двата най-стари реактора, руски образец, на АЕЦ Козлодуй. Те призовават правителството да не се поддава на натиска на ЕС и да обезпечи застрашените работни места. Протестите продължават. Президентът Георги Първанов отиде в Козлодуй и представи ново решение. Най-старите първи и втори енергоблок трябва да бъдат спрени до края на годината, но после да бъдат модернизирани и пуснати отново в експлоатация. Трети и четвърти блок веднага ще бъдат модернизирани и така ще могат да работят и след 2006 година. Не може и въпрос да става за спирането им през 2006-а. Първанов заяви, че България трябва да изпълни задълженията, поети през 1999 година към ЕС и да спре блокове 1 и 2, защото иначе е заплашена от политическа и финансова изолация. Само че демонтажът на реакторите и бездруго може да започне най-рано в срок от три до пет години. Дотогава България трябва да убеди ЕС и Международната служба за атомна енергия във Виена, че е технически възможно остарелите блокове да бъдат приведени към стандарта на пети и шести енергоблок.

Първанов обаче не каза с каква технология. Съветниците му изключват напълно руска техника и пледират също като при атомната електроцентрала Темелин за хайтек от Запада. Президентът апелира към правителството на Сакскобургготски първоначално да не приема обещаните от ЕС сто милиона евро за закриване на двата най-стари блока, а да преговаря с Брюксел, така че средствата да могат да се приложат и за модернизация. Досега обаче в ЕС не е внесено подобно официално становище.

 

Дойче веле

Българската литература

© 2002 Литературен форум