Литературен форум  

Брой 19 (503), 14.05.2002 - 20.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АКЦЕНТ

 

 

Във вестник "24 часа" от 27 април 2002 г. читателят попада на кратко съобщение с делови характер. В него се казва, че по инициатива на Кръстьо Петков и Бойко Радоев в парламента се внася предложение за закриване на НЦИОМ (Национален център за изследване на общественото мнение), защото, цитирам: "НЦИОМ изпълняваше политически поръчки и даваше подвеждаща информация". Идеята на К. Петков е да се сформира звено към НС от социолози и политолози, което да поръчва изследвания на различни агенции чрез конкурс.

Това съобщение би трябвало да накара читателят горко да се разкае, че не е имал вяра в бившите комунисти. Те не са същите комунисти, а едни съвсем други хора, които с всички сили се борят за безпристрастност и търсят мнението на обществото такова, каквото е.

Дали е така?

Ще ни отговорят архивите.

Специалист по общественото мнение е, разбира се, др. д-р Кръстьо Петков. Като директор на Института по социология към БАН на него му е поръчано експресно изследване "на изселническата психоза сред потомците на ислямизираните българи" за периода 23 юни - 16 юли 1989г.

Сега моля да се обърне внимание на фактите, за да си направи всеки извод за достоверността на поднасяната информация!

Изследванията са в два тома от по 93 страници!

Те са направени във време, в което възродителният процес е завършил.

(Тук искам само да отбележа, че първи том изчетох, но втори не се чете, защото социолозите на др. Петков са преписали сякаш партийните доклади и още на трета страница дълбоко се заспива.)

Каква информация дава експресното проучване:

- че съществува масова психоза;

- че турците са страхуват, чувстват се безсилни, неуверени, изолирани;

- че проявяват масово недоверие спрямо органите на властта;

- че са развили стадно чувство и имат склонност към отричане на Аз-а в името на сливане с общността;

- че има антагонизъм между двете общности;

- че смяната на имената е детонатор и пусков механизъм (за какво? За революция? Или може би за турско нашествие?);

- че съзнанието и поведението на потомците на ислямизираните българи е политизирано.

Ей такива глупости в два тома.

Защо глупости?

Защото годината е 1989-а. Защото по това време обществото вече беше забравило турския проблем. Защото повече от половин България едва ли щеше да разбере за него, ако не бяха нечии гузни съвести. Защото пак там, в партийния архив, е пълно с доклади, в които ясно се казва, че турците търсят органите на властта, че се нагаждат към новите обстоятелства, с начина им на живот.

Защо К. Петков придава такъв зловещ вид на експресното проучване? За да се отпуснат средства за създаване на нов колектив към поверения му институт. За да се отворят нови и нови чиновнически места. За да се създават подходящи настроения и за да се манипулира по-добре мнението на ръководните средни кадри, не общественото!!!

Сега същият К. Петков иска да се закрие НЦИОМ. Защо? Защото ще се създаде нов колектив от нови (стари) кадри, които ще възлагат проучвания на техни фирми.

Работила съм във фирма за социологически проучвания. Голям майтап! На фирмата се плаща, за да проучи харесван ли е даден продукт, например. Събират се определен брой хора и се иска мнението им. Те си го дават. То е негативно. Продуктът се пуска на пазара придружен със социологическо проучване: ХАРЕСВАН! ОДОБРЕН! ЩЕ СЕ ТЪРСИ!

Поради тази причина българинът ще гледа тъпи реклами, ще слуша тъпи социологически брътвежи и ще си прави каквото намери за добре.

Моето мнение е, че социолози и политолози заедно със създадените от тях фирми трябва да се изпратят в пустинята Калахари. Там е едно от местата, където мнението им не би повлияло на естествения ред на живота. 

Българската литература

© 2002 Литературен форум