Литературен форум  

Брой 19 (503), 14.05.2002 - 20.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Балканите - Европа

С македонския министър на външните работи Слободан Чашуле разговаря Силвера Падори

 

- Как гледате на ситуацията в Македония няколко месеца преди изборите?

- Гледам на ситуацията като на стабилна. Инциденти от рода на този, че Албанската армия за национално освобождение била обявила някаква територия за свободна и други подобни са от такова естество, че сега лесно можем да ги контролираме. Мисля, че парламентарното решение за реформа на изборната система и за почтени избори ще докарат Македония по-близо до ЕС. Вярвам, че македонските граждани в тези избори ще изберат политици, които принадлежат на ХХI век и гледат напред, а не назад към войните от миналото.

- А започнаха ли да идват парите, обещани на донорската конференция?

- Да, започнаха, и то със засилваща се динамика. Най-важното обаче е, че тази ефикасна и голяма помощ, по-голяма, отколкото в най-оптимистичните си планове очаквахме, е същевременно сигнал, че Македония започва завръщането си в семейството на народите като здрава и продуктивна държава. Доказателството е именно това доверие, изразено в пари.

- Как гледате на факта, че Албания, заобикаляйки Белград, завърза преки отношения с Косово, и актуална ли е още идеята за Велика Албания?

- Мисля, че ако намерението беше установяването на директни контакти с Косово, това е грешка. Грешка, защото най-напред трябва икономически да стабилизираме Косово, и едва тогава всички от региона и от Европа да дадем възможност на Косово да си изгради собствени демократични институции, включващи и сърбите. Ако в Косово бъде изградена функционираща и легална икономика и бъдат отстранени черният пазар, сенчестата икономика и организираната престъпност, ще намалее и желанието за разрешаването на статута на Косово чрез предизвикването на криза.

- Югославия си променя името в Сърбия и Черна гора. Какво означава това за границата между Македония и Югославия?

- Границата между Македония и държавата, която сега ще се променя по волята на своите граждани, има траен характер. Каквото и да се случи, както и да се казва, който и да наследи новата държава, границата си остава, каквато е. Македония има валидна спогодба с Белград за границата, призната от цял свят. Ако някой се опита да промени този факт, това ще означава дестабилизирането не само на Македония, но и на Балканите и на цяла Европа. Нашите отношения с държавата, която се наричаше Югославия, са добри и много продуктивни, пък тя както си иска да се назовава в бъдеще.Преди всичко обаче ни е ясно, че се нуждаем от икономическо сътрудничество, което ще доведе до общ пазар на Балканите.

- Да поговорим за проблемите около признаването на македонския език, на македонския народ и на македонското малцинство. Те за известно време наелектризираха отношенията. Каква тенденция в момента характеризира отношенията между Скопие и София?

- Имаме динамични отношения, много интензивно икономическо и политическо сътрудничество. Сега работим върху реализирането на Коридор № 8, който ще открие работни места за голям брой хора и ще помогне за регенерирането на икономиката. С България и всички останали страни от региона с изключение на Румъния сме сключили и договори за свободна търговия. Ако всичко това бъде положено и в хармонични политически отношения, ще развием такава динамика на сътрудничеството, че разните въпроси от 19 век за признаването на това или онова ще бъдат релативирани и изместени от други въпроси като този, какви ценности споделяме и как да подобрим просперитета си. И когато се интегрираме икономически по начин, по който и Европа се е интегрирала, кой е този, кой в едно голямо европейско семейство ще каже на българина или на албанеца, гърка, сърбина, хърватина: абе, ти кой си? В една такава общност, в която, докато си се сетил, вече си прекосил границата, много ли е важно малцинство ли си, суверенен народ ли, след като си член на едно голямо европейско семейство, в което на първо място си негов гражданин със своите свободи, със своята идентичност и със своите ценности.

Дойче веле

Българската литература

© 2002 Литературен форум