Литературен форум  

Брой 19 (503), 14.05.2002 - 20.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

УОЛСТРИЙТ ДЖЪРНЪЛ

НАТО и румънските шпиони.

Илиеску: Румъния няма нужда от препоръките на журналисти за Секуритате

 

Румънският президент Йон Илиеску заяви, че Румъния няма нужда от препоръките на журналисти, що се отнася до ситуацията с бившите офицери от някогашната тайна политическа полиция Секуритате, предаде агенция Медиафакс.

 

Думите на румънския държавен глава се отнасят до материал, публикуван миналата седмица във влиятелното американско издание Уолстрийт Джърнъл, в който се посочва, че НАТО иска от Румъния повече в проучването на ситуацията с бившите шпиони, уточнява агенцията.

 

В разговорите с представители на министерството на отбраната експертите от НАТО, които посетиха Румъния, не са засягали въпроса за бившите служители на Секуритате, заяви на пресконференция румънският заместник-министър на отбраната Сорин Енкуцеску, цитиран от Медиафакс.

По думите му експертите от НАТО не са обсъждали този въпрос с представители на министерството на отбраната "вероятно защото този проблем е от компетенциите на други структури на държавата".

 

Най-силният военен западен алианс има проблем с румънските шпиони, пише Уолстрийт Джърнъл, цитиран от Медиафакс.

 

Макар че никой не е искал от Румъния да уволни бившите агенти на Секуритате, САЩ и някои други съюзници биха искали Румъния да проучи много внимателно всички бивши агенти, за да се уверят, че хора със съмнително минало няма да имат достъп до тайните на НАТО, се посочва още в публикацията. Американският посланик в НАТО Никълъс Бърнс, например, е обсъдил този въпрос с високопоставени румънски представители, в това число премиера и министъра на отбраната, пише още Уолстрийт Джърнъл.

 

"Ролята на бившите агенти на тайните служби в обществото и в правителството е проблем за цяла Източна Европа. Владимир Путин, бивш шпионин на КГБ, сега е президент на Русия", пише Уолстрийт Джърнъл. Румънската Секуритате от времето на Николае Чаушеску е била също толкова брутална, колкото и КГБ. Секуритате бе разделена на няколко нови агенции веднага след революцията от 1989 г. Много офицери от Секуритате са били обвинявани в различни престъпления - от политически убийства до сътрудничество с един от най-известните международни терористи - Карлос Чакала, пише американското издание, цитирано от Медиафакс.

 

Секуритате умря едновременно със свалянето на режима, който я подкрепяше, но много от бившите офицери на Секуритате работят в новите румънски тайни служби, посочва Уолстрийт Джърнъл и се пита дали НАТО може да им има доверие.

 

По БТА

Българската литература

© 2002 Литературен форум