Литературен форум  

Брой 19 (503), 14.05.2002 - 20.05.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Зорница Златева

Мераци?

 

В неофициален разговор Нидал Алгафари е получил покана за изпълнителен директор на БНТ. Той обаче предпочитал предложението да дойде по официален път. Пред mediapool.bg Алгафари изрази нагласата си да поеме директорския пост, макар че първо искал да се запознае с политиката на Кирил Гоцев в Националната медиа.

Алгафари заяви, че не вижда пречка да заеме поста, въпреки че съпругата му Мадлен Алгафари е член на Художествения съвет на медиата. Запитан дали тя трябва да се оттегли от ръководното място, заради неговото издигане, Алгафари каза: "Не мисля, че нейните качества ще станат по-малки, за да напуска съвета".

Режисьорът Алгафари в момента е член на Съвета по духовно развитие към президента Георги Първанов. Той беше основна фигура в предизборната му кампания, както и постоянен участник в кампаниите на БСП за всякакъв род избори. Според източници от "Дондуков" 2 Алгафари и сега се труди за имиджа на държавния глава. Алгафари стана популярен като режисьор на студентското предаване "Ку-ку" и на филма "Ла дона е мобиле" по сценарий на Любен Дилов-син.

Според източници от БНТ Алгафари сам изработил назначението си в телевизията, а Кирил Гоцев все още се съпротивлявал да го покани официално. Пред "Позитано" 20 и пред президентството Алгафари изтъквал важността от овладяването на БНТ преди настъпването на избори. Според източниците, Алгафари дълго време няма сериозни творчески ангажименти и сега отново прибягвал до помощта на отъпканите партийни пътеки. Пред Кирил Гоцев режисьорът играел с президентската карта, като изтъквал, че държавният глава във всеки един момент може да реши да направи промени в своята квота в СЕМ.

Назначаването на Нидал Алагафари за изпълнителен директор на БНТ ще продължи реставрацията на кадри от времето на управлението на БСП в телевизията. Паун Цонев - бивш зам.-шеф на БНТ при Иван Гранитски и дясна ръка на Красимир Райдовски, сега е главен секретар на БНТ. Друг кадър от същия период - Стефан Горанов, беше върнат като главен координатор.

Българската литература

© 2002 Литературен форум