Литературен форум  

Брой 22 (506), 4.06.2002 - 10.06.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

 

Венцислав Занков, Бялата страна на мрака, гипс, стъкло, 90/90/70Изложбата "Ела, който и да си!" е резултат от петдневното пребиваване на група български художници в Истанбул, организирано от галерия "Ирида".

Без никакви предварителни уговорки, след завръщането си в България те създадоха произведения, базирани на общуването с културата на Турция.

Някои от художниците разглеждат Истанбул като мегаполис - 15-милионен град, разположен на два континента.

Красимир Кръстев - Расим измерва неговата стойност/маса в злато под формата на буркани, които обикновено съдържат енергийни стимуланти. Те са представени като музейни експонати - подход, умело използван и от други участници в изложбата.

Венцислав Занков създава скулптура-храм, която е инспирирана от "Главата на Медуза" в Константинополските цистерни. Тя съчетава в себе си знаци на различни религии и е мистично забулена в дим, за да бъде "невидима" в своята сакралност.

Веско Велев изработва дървени кутии със стъклена витрина, живописвани в символичните за исляма синьо и златно.

Сградата, храмът, музеят са оказали до голяма степен влияние върху работата на художниците. Индустрията на туризма и развлеченията вървят паралелно с тях.

Красимир Терзиев поставя въпроса за смисъла на пленера като художествена практика и предпочита да гледа на себе си като на турист, а на целия град като на туристическа атракция. Изработените от него постери представят обекти "Одобрени и препоръчани от Фондацията на туристическите гидове на Турция". В тази посока е и работата на Даниела Костова, която използва името на изложбата за рекламен слоган върху пощенска картичка.

Стефан Лютаков се вглежда в бита на днешна Турция. Жертвоприношението е религиозен акт, стриктно прилаган в тази страна. То е и темата в произведението на скулптора.

Стоян Цанев интерпретира в платната си изкусните мозайки от храмовете, изпълващи града, а Милко Божков заимства източни декоративни мотиви и йероглифи. Те създават хармонични и деликатни живописни композиции.

Експресивната живопис на Иван Пръмов е резултат от задълбочен размисъл и силни емоции, предизвикани от срещата с един незабравим град с древна и богата култура.

Даниела Костова,
Галерия "Ирида"

Българската литература

© 2002 Литературен форум