Литературен форум  

Брой 22 (506), 4.06.2002 - 10.06.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

В помощ на матурата

Слово 2002

Антония Велкова-Гайдаржиева. "Литературнокритически прочити"
Антония Велкова-Гайдаржиева. "Литературнокритически прочити"

Основа за подбора на статиите е темата за българския дух в творчеството на Паисий, Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов, Багряна, Хайтов, Германов и др. Литературнокритическите анализи са един нов поглед към известни автори и творби. Това ще дообогати литературните познания на подрастващите. Търсенията на класическите ценности на националните художествени прозрения в познати произведения ще ги предизвика към едно по-съвременно национално самоосъзнаване.

"Яворов. Съвременни интерпретации". Съставител д-р Николай Димитров
"Яворов. Съвременни интерпретации". Съставител д-р Николай Димитров

Това е първи том от най-новата поредица "Разночетения", където ще се представят сборници със съвременни литературнокритически анализи за българските класици. Яворов винаги е бил автор, който "провокира" литературните критици към разнопосочни тълкувания. В последните години има много интересни, допълващи се, наслагващи се и противопоставящи се интерпретации на неговите поетични творби. Тях е събрал Николай Димитров в сборника. Те предразполагат към едно по-нестандартно отношение към литературния материал.

Димитър Михайлов". Класически творби в българската литература"
Димитър Михайлов". Класически творби в българската литература"

Характерното за тази книга с литературни анализи е специфичният подбор на отделните творби. Той е субективен. Авторът е подбрал 10 христоматийни български автори - от Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин... до Димитър Талев с по няколко от известните им или не толкова известни творби. Балансът между популярното и не толкова популярното е скритият мотив при подбора, защото българската литературна класика не е веднъж завинаги канонизирани художествени текстове. Предлаганата интерпретаторска гледна точка провокира мисленето на читателя да търси и други пътища и решения.

Българската литература

© 2002 Литературен форум