Литературен форум  

Брой 23 (507), 11.06.2002 - 17.06.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ОХ!

Мартин Митов

В Института за литература крадат

 

За литературния институт:на фона на постоянните оплаквания от липса на средства Институтът за литература при БАН назначава хора на щат, познайте за какво: да крадат текстове от сайта на една нестопанска организация ("Словото") и да ги слагат на собствената си страница. Странно. За това ли данъкоплатците плащаме данъци? За да плащат от тях на чиновници, които не могат нищо да свършат сами и минават на лесния начин - copy & paste.

Почти цялото съдържание (текстове, графики) на новия раздел в сайта на Института е копиран от сайта на "Словото". Интересно дали ръководството на Института е чувало за авторски права? Че "морал" е непозната дума за тях, отдавна знаем... Институтските "webmaster"-и толкова са натоварени със свалянето на текстове от "Словото" и заличаването на всички линкове натам, че нямат време да се оправят с изобилието от правописни грешки, нито пък да актуализират челната страница на сайта, на която още стои обява с краен срок 30 април...

Новият раздел на сайта на Института е една похвална инициатива, макар и доста закъсняла. Там можете да намерите и речник, в който "ще намерите разбираеми обяснения на всички термини с които ви засипват неможещите да кажат нещо смислено". Това е цитат от самата страница - ясно показваща самооценката на "учените" от БАН.

 


В книжното издание името на автора на тази бележка е пропуснато, за което редакцията на вестника се извинява на читателите.

Българската литература

© 2002 Литературен форум