Литературен форум  

Брой 23 (507), 11.06.2002 - 17.06.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

НАЙ-МЛАДИТЕ

Йоана Кутузова
73 СОУ, София

Какво е за мен демокрацията?

 

Демокрацията за мен са думите и разказите, които моят дядо още от най-ранната ми възраст е вградил в съзнанието ми. Обзорът върху историята, която и двамата толкова обичаме и който той ми е представил, винаги е бил пропит с неговата голяма мечта за демокрация.

Той - моят дядо - човек, имал възможност да следи развитието на България и света от преди 70 години до днес; имал възможността да следва право и да се бори за жадуваната от него демокрация и нещастието да бъде изключен последната година от следването си и пратен трудовак, той роди в мен представите за демокрация.

Самият обзор на последните 50 години от нашата българска история и частният пример за живота на дядо ми дават ясна представа какво НЕ Е демокрация, за да мога да изградя представа за това какво Е.

На първо място, НЕ Е демокрация потъпкването на правото на личен избор за начин на живот, местоживеене и т. н. Обратно - правото на свободен избор, свободно слово и изобщо правото да имаш права Е демокрация. Да можеш да учиш, да се развиваш, да избираш своите управители, да пътуваш и да имаш свободен достъп до нещата от живота, даващи ти лична свобода в обществото. Казвам в обществото, защото изразът на личната свобода е необходимо да бъде съобразен както с обществото, така и със закона и конституцията.

НЕ Е демокрация да нямаш достъп до работните места, нито в законодателната, изпълнителната или съдебната власт, нито до такива, даващи правото на информиране за работата на вътрешните и външни работи. А самото горепосочено разделяне на властите е само по себе си признак за демокрация. Обратно - възможността да се бориш и спечелиш мястото си в обществото, за мен, е демокрация.

НЕ Е демокрация изземането на имотна собственост и посегателството над личната свобода, затварянето на невинни хора без право на защита или обжалване; изселването. За тези действия, противоречащи тотално на демокрацията, за мен няма дефиниция. А историята ни учи, че съществуват. Бих се борила за възможността неща като тези никога повече да на се случат. И знам, че имам шанс, защото демокрацията си пробива път през обществото, защото има книги и история, които да водят, и защото все още има хора като дядо ми, които помнят, и ще раждат демокрацията в своите внуци.

Българската литература

© 2002 Литературен форум