Литературен форум  

Брой 23 (507), 11.06.2002 - 17.06.2002 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Палми Ранчев представя:

Възможен ли е Български национален съюз?

 

Признавам, че отдавна изпитвам любопитство към хората, потърсили спасение от бедствената ситуация, в която се намираме днес, в недрата на българското, където се е зародило националното самосъзнание и изконните за народа ни ценности. Говоря с Боби, който се представи само с малкото си име, и добави, че е обикновен член на БНС.

 

- Не успях лесно да се срещна с теб, нужни ми бяха почти две седмици.

- Така е, защото повечето пишещи изкривяват образа на българските националисти. Разни карикатурни фигури се представят за лице на българския национализъм. Подбираме журналистите, с които говорим.

- Каква е целта на Българския национален съюз?

- Определяме се като патриотична и родолюбива организация, поставила си задача да възроди българските традиции и българската история в чист вид.

- Уточни какво представлява за теб историята в "чист вид".

- Това, което се учи в момента, е идеологически изкривено. Например, че сме славяни. Или някаква смес от турци, цигани и татари. В учебниците се стремят да докажат, че българите не са българи.

- Чистотата на българския етнос се подлага на съмнение сигурно защото се намираме на кръстопът.

- Във филма "Време разделно" половината село, след като прие исляма, после нямаше отношения с другата част от селото. Филмът потвърди убеждението ми, че българите са избягвали да се събират с представители на други вероизповедания. Именно защото са чувствали заплахата от асимилиране.

- Вера Мутафчиева твърди, че турците са били толерантни към чуждите вероизповедания и етноси.

- Тя да си твърди каквото иска. Предпочитам Павел Добрев и Димитър Съселов. Навсякъде където са били, в своето историческо движение през континентите, българите са оставили отпечатък в културата, религията, в моралното и естетическото развитие. Занимаваме се с кръстоносци и византийци. Ровим се в годините на турското робство. Предпочитам да се търсят българските следи.

- Това израз на твоите националистически стремления ли е?

- Моят национализъм най-общо се състои в това, че е по-добре да живееш, в България отколкото в Америка. Не искам навсякъде да се чувствам като у дома си. Имам си дом, България, и трябва да се чувствам добре тук. У нас не трябва да е удобно за разни араби, афганистанци и африканци, а за българите. Говори се само за правата на малцинствата, а се забравят българите.

- Сега се обича Европа. Или по-скоро движението натам.

- Принуждават ни да обичаме Европа избраните от 40% гласуващи. Колко хора стоят зад управляващата партия? Някъде около 15-20%. А какво мислят останалите 85%? Не питат. Става дума за отдавнашна и абсолютна непредставителност на властта.

- Живеем в невероятен безпорядък.

- След като имаме история от три хиляди години, защо трябва да се поддаваме на ерозията от последните петдесет. Продажните политици и техните слуги са ни вкарали в това тресавище. Обявяват идеите на БНС за националсоциалистически. Всъщност ние искаме българите да се чувстват добре в собствената си страна.

- Как смятате, че може да се постигне подобна цел?

- На първо време трябва да се обединят недоволните. Българинът е изолиран от вземането на решения. Непрекъснато се измислят начини, с които обикновените хора се държат далеко от властта. Народът само теоретично участва в управлението. Трябва да се неутрализира паразитната политическа класа чрез негласуване. После ще дойде ред на престъпните елементи. Бившата номенклатура, политиците, масоните, лудите. Ще вдигнем във въздуха дворците, направени с откраднати от всички пари. Ще изхвърлим от тях паплачта, която ги обитава. И ще създадем закони, които наказват престъпниците. Сегашните явно се неподходящи. Хора, които са правили свинщини преди пет години, отново се появяват. Непрекъснато си прехвърлят вината от човек на човек. Зле сме, защото Иван Костов бил корумпиран и престъпник. И той е виновен, и министрите му, плюс президента. Трябва да има закон за колективна вина.

- Ако един от министрите е бил свестен?

- Когато нещата са стигнали до подобна степен на загниване, всеки е вътре в играта. Не съм съгласен, че Божков или някой друг, е основният крадец - къде са останалите? Крият се зад него.

- Доста динамична картина.

- Това, че българският народ сега като цяло не изповядва български идеи, за БНС е проблем. Нямаме много поддръжници. Но често организираме лагери, на които разясняваме идеите си. Ще се опитаме да влезем в училищата. Целта е нашите членове и симпатизанти да опознаят тази държава. Защото държавата не е само кочината, която са ни организирали. Смятам, че нашата държава е много хубава.

- Но е място, където малцина живеят добре.

- Защото всеки се е затворил в собствения си свят. Нищо не прави. Надява се да оцелее. А всъщност бавно умира.

- Има ли начин българите да успеят със собствени сили?

- Никога няма да ни "оправят" чужденците. Хвалят ни, че нямаме етнически проблеми. Нямали сме проблеми с границите. Никой нямал претенции към нас и ние към тях. Чакай, кои сте вие, че да ни приписвате такива мисли? Би трябвало да имаме претенции към всички територии, където живеят българи. България е единствената държава, която граничи със себе си. Толкова са късали от нас, че навсякъде граничим с български територии - Солун, Добруджа, Тракия, Охрид, Западните покрайнини.

- Как виждате едно бъдеще, в което македонците вземат Македония, а турците Южна България?

- Сценарият е подготвен. Не е нещо ново. Надигат се, тоест надигат ги, всякакви малцинства в България. Не трябва да има партии на етническа основа. Те ще нарушат мира. Това всъщност им е целта. Може да не е днес, а след пет години, но ще стане. В крайна сметка българите също ще се надигнат и ще стане варианта в Косово.

- Смятате ли, че сега се разчиства теренът за подобно развитие?

- Щом закриват Атомната електроцентрала. Ще нарежат ракетите. Унищожиха и войската. Вече не е българска, а част от международните сили.

- Коя партия е близо до вашите идеи?

- Няма такава партия. Гелеменовци и доктори разни ги отрязахме. И чисто лудия Йоло Денев. Това са компрометирани хора. Унищожават идеята за обединение на българите. Патриотизмът се представя като нещо странично. Защото никой не го е страх от маргиналите. Страхуват се от хората със собствено мислене.

- Това, че търсите главно българското, изключва ли общуване със сродни организации зад граница?

- Европа трябва да е на отечествата, казва генерал Де Гол. Всяка подобна организация, независимо къде се намира, си има периметър на действие. Нашият периметър е българският народ. Сътрудничеството с подобни организации от чужбина е възможно. Проблемите ни са близки. Само че те са по-добре икономически. И тук е абсурдът. Защото почти колкото нас са недоволни от системата, която ги управлява. Значи и на двете места системата на управление е грешна.

- Да смятам ли, че БНС се е появил като недоволство от политическата класа?

- Това е само една от причините. По-важно е, че се загърбва българщината, а на преден план се поставят идеали, от които българското съзнание помръква. На всички трябва да е ясно какво трябва да се направи, ако една политическа партия доведе до обедняване народа. До бедствия и жертви, до нарушаване на националните традиции и интереси. Сега не им се търси отговорност. А трябва да бъдат осъдени, за доброто на българите.

- Кой ще го направи?

- Не тези, които се сменят постоянно в продължение на толкова години. Единствената почва, в която трябва да сеем, е българската почва. Имаме си родови традиции.

- Това за мнозина ще изглежда като утопия на сърдити младежи.

- А не е. Може да бъде постигнато. На първо време си взимаш българското знаме и го окачваш на прозореца. Това е първата стъпка. После си взимаш и едно на бюрото. Втората стъпка е не да плюеш срещу телевизора, а да се сдружиш с други недоволни. Недоволен съм, защото ме крадат. Плащам за чистота, а е мръсно. Плащам за сигурност, а ме обират във входа. Плащам за образование, а децата ми се дрогират в двора на училището.

- Изборите ли са единственият начин да постигнете целите си?

- Българинът винаги избира по-малкото зло. Ние не искаме да избираме никакво зло. Не трябва да се избира, докато не се появи достоен човек. Няма да гласуваме за СДС само защото е по-малкото зло в сравнение с БСП. Няма да гласуваме за никого. И накрая ще ги пометем. Тогава, дойдат ли следващите, ще знаят, че не трябва да се краде. Сега борбата е само за лапането.

Българската литература

© 2002 Литературен форум